Potřebujete poradit? Volejte +420 605 185 000

Grilování

Postup, který je nejen v našich končínách velmi běžný a populární. Málokdo si bez něj umí představit to pravé léto.

V zásadě jde o rychlou úpravu potravin, která se děje na roštu nad žhnoucími uhlíky. Kombinují se zde vysoká teplota (obvykle kolem 200 stupňů nebo i větší) a několikaminutová „operace". Hodit na gril můžete ledacos - steaky, burgery, kotlety, kousky ryb, zeleninu nebo také pečivo.

V grilování se lze velmi dobře vyřádit a jeho milovníci zkoušejí různé typy marinád a koření, aby dodali výsledku ten správný šmrnc. Grilování je svého druhu rituál. Patří k němu ideálně skvělá sestava lidí, rodina či přátelé, dobrá nálada a potěšení z výborného jídla. Grilovat můžeme samozřejmě po celý rok i přímo v kuchyni. Pomocníkem je nám v tom trouba.

Zajímavou alternativou je grilování na kamenné desce nebo na lávovém kameni. Občas se má za to, že pojem grilování je totéž co barbecue. Tak tomu ale není - barbecue je naopak dlouhá a pomalá úprava. Důležitými parametry zde jsou nízká teplota a kouř. Tato technika pochází z Karibiku a je velmi oblíbená například v USA. Většina tamních expertů na barbecue nejde nad 120 stupňů, dřevo tedy vyloženě nehoří, ale doutná. Maso se připravuje podle typu opravdu velmi dlouho - třeba i 6 nebo 12 hodin. Neodmyslitelně k této technice patří vynikající BBQ omáčky.

vhodné maso
Nejlepší maso na grilování
  • Hovězí
  • Vepřové
Uruguay
Vysoký roštěnec
Chlazené
950 Kč
Detail
Ceska republika
Pečeně
Chlazené
189 Kč
Detail
Nizozemsko
Nízký roštěnec
Chlazené
750 Kč
Detail